dilluns, 25 de gener del 2010

PRESSUPOSTOS (II): EL CAS DE LES FESTES


Fa un parell de setmanes vaig escriure ací mateix un article referent als pressupostos per a enguany. Hui volia parar, amb més deteniment, de l'apartat de festes, perquè la veritat és que no té desperdici... lamentablement.

En primer lloc, copiaré un paràgraf de la interventora on parla de festes, per tal que comproveu que el mateix equip econòmic de l'ajuntament li crida l'atenció tots els anys pel desgavell d'esta partida. L'informe diu així:

"deberán arbitrarse medidas de mejora en la gestión de las distintas áreas municipales (...). Y dentro de estos apartados, cabe destacar los gastos destinados a Festejos Populares, dada la cantidad de reconocimientos extrajudiciales que se aprueban todos los ejercicios referentes a este subconcepto".

El que fa la interventora és, bàsicament, ressaltar que l'apartat de festes és un pou sense fondo i sense control, on el gasto que hi ha mai no està planificat amb antelació, cosa que produeix un desfassament important en la partida. Per a mostra, fixeu-vos en el quadre de més amunt:

El març de 2009 es van aprovar els pressupostos, amb una partida per a festes de 170.000€.
Eixe mateix dia, es van pagar factures de les festes de 2008 que ascendien a 192.000€, és a dir, el mateix dia de l'aprovació dels pressuposts per al 2009 ja havien acabat amb la partida pressupostada (de "només" 170.000€).
I clar, després les festes de 2009 van costar 185.000€, que m'imagine que es pagaran el 2010, amb un pressupost de només 120.000€.

Penseu que això pot seguir d'esta forma? Penseu que això és de "recibo"?

Durant anys i anys el despilfarro a festes ha estat incontrolat. Entrades de bous coixos que costaven 33.000€ (sense comptar muntatge de les barreres, assegurances, transport...); compra de bous de més de 8.000€ cada un...

Festes ha estat un dels motius (però no l'únic) que han portat l'ajuntament a la difícil situació econòmica en què es troba, amb més de 3.400.000€ de deute que haurem de pagar els betxinencs.

"Controlaremos la economía presupuestaria del ayuntamiento", afirmava en el seu programa el PP. Per favor, ja no més enganys ni més mentides. S'ha de tindre barra.

dilluns, 18 de gener del 2010

SANT ANTONI AMB ENTREPANS


El Sant Antoni més estrany de la meua vida ha sigut el del 2010. El del diumenge passat. Els esdeveniments, per ordre cronològic, es van succeir de la següent forma:

-Dimecres 30 de desembre de 2009: en l’últim ple de l’any, l’alcalde manifesta unilateralment i públicament que no hi haurà entrepans per a Sant Antoni, sense que els altres representants del seu partit diguen ni “piu”.

-Dimecres 13 de gener de 2010: el rumor que a Sant Antoni es faran entrepans s’ha estés pel poble sense que ningú no sàpia ni com, ni quan, ni des d’on.

-Dijous 14 de gener de 2010: en la comissió informativa d’urbanisme, que té lloc en l’ajuntament, l’alcalde torna a manifestar i a remarcar que l’ajuntament, per decisió seua, no farà entrepans, sense que els altres representants del seu partit diguen ni “piu”.

-Divendres 15 de gener de 2010: es fa públic que el PP de Betxí (amb un intent de camuflatge a través de la “Comissió de Bous i Bocadillos” –que s’ha de ser coent-) farà 3500 entrepans el dia de Sant Antoni. Paral•lelament, l’alcalde ordena fer un comunicat a tot el poble on es diu que l’ajuntament només repartirà rotllos i mocadors.

-Diumenge 17 de gener de 2010: la Comissió de Bous i Bocadillos de Betxí -bàsicament, el PP- repartix entrepans als romers sense el consentiment de l’alcalde de Betxí, del seu mateix partit.

En els 2 anys i mig que porte de regidor, he vist actuacions i maniobres estranyes en el PP de Betxí, però com esta cap. Evidentment, crec que la situació és insostenible i que la gent necessita i es mereix una explicació de tot el que ha ocorregut en els últims dies.

Esperem eixes explicacions.