dijous, 28 de juny del 2012

La setmana passada vaig assistir a l’entrega de premis del CEEI-IMPIVA de Castelló 2012, que va homenatjar a dues empreses de les nostres comarques per la posada en marxa de dos projectes innovadors, innovadors dins del context en què ens trobem, s’entén.

La veritat és que et sorprens quan veus, per una banda, que hi ha molta gent, especialment joves, que no es rendeixen a la realitat i que segueixen lluitant per tirar endavant projectes i idees “aparentment innovadores”, especialment vinculades a les noves tecnologies (internet, xarxes socials, telefonia mòbil...).
Però a la vegada et sorprens, també, de que pràcticament no hi haja cap idea innovadora per obrir una nova via a dos dels nostres grans potencials, com són l’agricultura i la ceràmica.

Ens queixem de la crisi que estem patint; ens queixem que cada vegada estem pitjor i que cada vegada hi ha menys treball. Però o jo estic equivocat, o crec que, com dic, els dos grans potencials que ens mantenen vius, hui per hui, la taronja i el taulell, són menys preats ben sovint en tots estos àmbits de la innovació, de la inversió o de l’emprendedurisme.

I com dic, les xifres parlen per elles mateixa. En un moment en què és l’exportació la que ens dóna les dades econòmiques més solvents i optimistes, l’exportació fonamentalment d’estos dos productes, necessitem reinvertir en ells i reinventar la seua estructura, ara sí, amb inversió i amb innovació, per tal que com a mínim ens deixen seguir explotant el seu potencial.

Perquè estan molt bé les idees innovadores en tecnologia mòbil, en internet o en xarxes socials. Està molt bé que quan puge al Penyagolosa puga dir-li a la meua dona que ja estic allà dalt; o que quan me’n vaja al poble més allunyat de les comarques de Castelló li toque al meu amic Àlex per a dir-li que he trobat un rovelló d’un pam de gran. Com dic, això està molt bé. Però millor seria redirigir les nostres noves idees, innovadores, per a modernitzar, redimensionar i reviscolar la nostra agricultura i el nostre sector ceràmic.

Els serveis estan molt bé, però hui més que mai necessitem produir. I, com diu l’eslogan, no s’ha de vendre el que produïm, sinó produir el que es ven.

dimarts, 19 de juny del 2012

S'OBRI LA PISCINA MUNICIPAL


Esta setmana obrim la piscina municipal que, enguany, comptarà amb moltíssimes novetats respecte dels anys anteriors, amb el compromís d'oferir més serveis durant més hores i dies. I tot això, sense augmentar el preu de les entrades.

En primer lloc, una de les innovacions més importants serà la de l'obertura d'un bar restaurant a l'entrada del complex esportiu. Un bar que, durant els quatre pròxims estius, gestionaran els propietaris del Restaurant Azahar i que oferirà, entre d'altres, menjars i pizzes en la terrassa adjacent.

A més, este nou servei es complementarà amb d'altres de caràcter més lúdic, enfocats sobretot a la joventut, com ara un futblín i una diana.

Paral·lelament, una altra novetat important serà l'ampliació de l'horari de la piscina. Per una banda, perquè les instal·lacions s'obrin esta mateixa setmana (per tant, dos setmanes abans de juliol, com molta gent demanava), en horari només de vesprada durant el mes de juny.

Però a més, durant els mesos de juliol i agost, les instal·lacions s'obriran ininteerrompudament des de les 11 del matí fins a les 8 de la vesprada. A més, els dilluns només estarà tancada de matí, a diferència dels anys anteriors, que tancava eixos dies.

Per últim, convé destacar que, alhora que s'amplien tots estos serveis i horaris, es mantindran els preus dels tíckets de l'any anterior, de manera que el preu reduït seguirà sent d'1€, el dels adults de 2€ i els familiars de 3€ (podeu consultar, en este enllaç, la resta de tarifes).

dimarts, 12 de juny del 2012

UN ANY DE GOVERN DEL BLOC A BETXÍ


Ja ha passat un any des que el BLOC va guanyar les eleccions municipals de maig. Ja ha passat un any, per tant, que sóc l’alcalde del nostre poble.

Un any després, continue amb la mateixa il•lusió i ganes de treballar per Betxí i pels nostres veïns i veïnes. I este ànim és el que em dóna força cada dia per intentar millorar la nostra qualitat de vida i per intentar millorar la gestió del nostre ajuntament.

Sé que l’objectiu és ben difícil, i més encara en el context actual, que tots coneixem. Però com sempre, amb treball, esforç i sacrifici estic ben segur que tirarem endavant, com sempre hem fet els betxinencs.

I de fet, els resultats de la nostra gestió comencen ja a ser ben evidents, com podreu llegir a continuació. Ara més que mai hem d’alçar el cap i encarar el futur amb ànim de millorar i d’aprendre dels erros comesos en el passat. Entre tots, estic convençut que ho conseguirem.


40 PROPOSTES ELECTORALS COMPLIDES

A) TREBALL

1. Creació del consell econòmico-empresarial
2. Priroritat de contractació a les empreses del poble
3. Implantació de tallers de formació i inserció laboral

B) ECONOMIA MUNICIPAL


4. Revisió de les factures de la llum
5. Revisió del contracte del manteniment dels ordinadors
6. Compra de motos elèctriques per a la policia
7. Reducció del gasto de festes i pagament en el termini legal
8. Revisió dels distints contractes: telefonia, desinfecció, obres...
9. Adquisició de bous a preu raonable i de mercat
10. No pagar diners que no toquen
11. No gastar-se diners en la correguda de la beneficiència

C) EDUCACIÓ

12. Manteniment i millora de Pequelar i inclusió en el Consell Escolar Municipal
13. Coordinar les Associacions Culturals i Esportives amb l'escola i institut
14. Impulsar els contacontes per als xiquets

D) FESTES i JOVENTUT

15. Creació del Consell de festes
16. Soldar el corralet dels bous per facilitar el muntatge/desmuntatge
17. Posar en funcionament el bus de la marxa
18. Promoció de jocs tradicionals per als joves
19. Programa municipal de formació del voluntariat

E) ESPORT

20. Optimització i millora de les instal•lacions esportives
21. Pintar les parets del frontennis
22. Construcció tercer vestidor al poliesportiu
23. Maximitzar l'ús de les instal•lacions esportives
24. Recolzament als joves esportistes

F) CULTURA

25. Creació Consell Municipal de Cultura
26. Ajudes a les entitats culturals
27. Col•laboració entre les associacions i el món educatiu
28. Foment de la lectura (EPA). Creacio del grup lector
29. Promoció i impuls del concurs de joves intèrprets

G) SERVEIS SOCIALS I MAJORS

30. Cursos de formació per a majors
31. Promoció de trobades de l'associació de majors amb altres entitats
32. Potenciació de l'esport a la tercera edat
33. Manteniment programes menjar a casa i major en casa
34. Més dotació econòmica als Serveis Socials Municipals
35. Incentivar el Voluntari social

H) MEDI AMBIENT

36. Fomentar activitats de reciclatge, d'ús de la bici, d'estalvi elèctric i d'aigua
37. Peatonalització del centre urbà
38. Instal•lar nous passos de vianants
39. Controlar l'horari de tirar el fem
40. Foment de les energies renovables

dimarts, 5 de juny del 2012

LA COSINA DE RISC

Els que som de poble com jo, sempre hem pensat que la cosina de risc era aquell familiar de sexe femení que justament et portava a això, a tontejar d'alguna o altra manera en temes perillosos.

Però resulta que no, que els teòricament experts en economia ens expliquen a aquells que no ho som que la cosina de risc és el sobrepreu que paga l'estat per a finançar-se en els mercats, sobrecost en comparació amb altres països. En definitiva, que com més alta és esta cosina de risc, pitjor ho té l'estat i més beneficis trauen aquells que compren el deute.

Com he dit, els que som de poble ens caracteritzem, moltes vegades, per anar directament al moll de l'ós. I en este cas, el que ens haurien d'explicar els teòricament experts en economia no és què és la cosina de risc (que, com dic, per a mi sempre ha sigut una parenta que tenia un perill...), sinó perquè els que han arruïnat les entitats bancàries no són jutjats per arruïnar també milers de famílies; o perquè tenen la barra, damunt, de cobrar quantitats milionàries per abandonar el barco a la deriva; o perquè el Partit Popular es nega a crear una comissió d'investigació que ens explique, a tots, què ha passat en tot este entramat; o perquè, el Partit Popular, es nega a també ací a les Corts a obrir una investigació sobre Bancaixa.

En definitiva, als que no som experts en la matèria, a les persones del carrer, ens la bufa qui és MAFO, Draghi o la cosina de risc. Però el que sí que exigim enèrgicament, és que aquells que han afonat el sector bancari valencià i que han arruïnat milers i milers de famílies, donen explicacions clares de què ha passat i que, en el seu cas, siguen jutjats i condemnats.

Això sí que ho entendrem tots.