dilluns, 25 de gener del 2016

2015: EL MILLOR ANY

Acabat l'any 2015, i a punt de fer els balanços econòmics oficials, tot fa indicar que el passat exercici haurà sigut el millor any econòmic de la història del nostre ajuntament.  I això afortunadament, estem dient-lo fa 4 anys, després de tancar durant molts anys, en anteriors legislatures, els balanços en negatiu:
 
2012: superàvit de 267.000 €
2013: superàvit de 643.000 €
2014: superàvit de 1.336.000 €
 
Això significa que el tancament del 2015 serà millor que el rècord que vam batre en el 2014.  Però sobretot, significa dos coses molt importants. 
 
Per una banda, el superàvit que tindrem ens permetrà consolidar la bona tendència econòmica de la nostra gestió, després d'una legislatura molt complicada.  Per tant, ens permetrà, alhora, poder abaixar alguns impostos, com hem fet enguany en l'IBI i, si és possible, tornar a revisar-lo en els anys que venen.
 
I a més, això significa que durant el 2016 acometrem nombrosos i importants projectes, que seran possibles a càrrec del superàvit anterior i que, per tant, contribuiran a millorar el nostre poble de forma molt clara.  I serà, com dic, enguany.
 
He de reconéixer que des de l'equip de govern estem molt contents perquè l'esforç que estem fent té la seua recompensa.  I això, en definitiva, contribueix a fer, del nostre, un poble millor.


dilluns, 18 de gener del 2016

X SANT ANTONI POP FESTIVAL

Després d'un cap de semtmana molt intens, amb una Muntanyeta de Sant Antoni visitada de forma masiva per milers de persones, ens acosten ara a una cita que també s'ha fet imprescindible al nostre poble: SANT ANTONI POP FESTIVAL.

Enguany, arribem ja al 10é aniversari.  I per això, els organitzadors de l'acte, han preparat una sèrie d'actuacions d'àmbit internacional de primer nivell.   A més, entre les novetats destaquen el fet que, de matí, hi haurà una primera actuació al Palau, seguida per dos més durant la vesprada (que serà quan actuaran els nostres ALTRAGOS) fins arribar al plat fort, que començarà a partir de les 23h.

Estic segur que tornarà a ser un èxit d'organització i de participació i que el SAló 1964 s'omplirà de gom a gom per gaudir del rock & roll en estat pur.

Ens veem el dissabte al Festival!

dimarts, 12 de gener del 2016

SANT ANTONI ESPECIAL: BETXÍ-ALAIRAC


Com tots sabeu, este cap de setmana celebrem el nostre Patró, Sant Antoni.  I com cada any, ens preparem per a viure dos dies molt grans per al nostre poble, amb la benedicció dels animals en la foguera i amb la pujada a la Muntanyeta de Sant Antoni.

Dins de tots els actes, enguany cal destacar dos novetats.  La primera és que, després de 3 anys (des del 2012), enguany tornem a donar els mocadors tradicionals, per tal que els puguem tornar a reutilitzar durant els pròxims 3 anys.  Amb este xicotet esforç, entre tots hem pogut estalviar vora 20.000€ en este temps.  Com se sol dir, tota pedra fa paret.

Però sobretot, destaca el fet que, enguany, tindrem per primera vegada la visita de la delegació d'Alairac, formada per 12 persones i encapçalada pel seu alcalde, Roger Adivèze.  Amb este viatge, farem oficial l'agermanament a Betxí (com es va fer allà al setembre) i posarem, definitivament, el punt de partida per tal que en els pròxims mesos moltes més persones dels dos pobles puguen fer intercanvis.

Amb motiu de l'agermanament, l'acte més important tindrà lloc el dissabte, dia 16, a les 12h a l'interior del Palau, on els dos alcaldes farem un breu parlament i ens intercanviarem les claus.  Entre tots, estic segur que els prepararem una magnífica rebuda que mai no oblidaran.

dijous, 7 de gener del 2016

ÉS EL NOSTRE MOMENT

(ARTICLE PUBLICAT AL MEDITERRÁNEO 1-1-2016)
El 2011 va ser un punt d’inflexió en la història recent de Betxí.  Ho va ser perquè, després de molts anys, entrava un nou govern per fer front a l’extrema situació econòmica que tenia l’ajuntament.  De fet, durant l’anterior legislatura, els dos nostres grans objectius han sigut, per un costat, eliminar els números rojos del consistori i, per l’altra, fer un gran impuls social per ajudar a les persones que més malament ho estaven passant.

Quatre anys i mig després, els resultats són més que evidents.  El deute s’ha reduït en més d’un 40% (s’ha passat de vora 4.200.000€ a 2.500.000€) i la situació laboral i social del municipi ha anat millorant a poc a poc, amb el fort impuls encetat des del Consistori però també amb l’ajuda de tots els agents empresarials.

Ara, passat este temps, tenim per davant un nou punt d’inflexió.  Un nou horitzó d’esperança s’obri davant nostre i nous reptes i objectius s’han d’aconseguir en esta nova legislatura.

De moment, el 2015 ha sigut l’any en què, per primera vegada en la història, s’ha aconseguit una subvenció estatal, dins del Pla de l’1,5% cultural.  Això vol dir que, des del Ministeri de Foment, arribaran a Betxí 420.000€ per restaurar la segona fase del Palau, que sense dubte tornarà ser el referent del nostre poble.  En un any, eixe nou pas ha des ser una realitat.

Aconseguida esta important subvenció per a recuperar el nostre patrimoni (només 4 pobles de tot el País Valencià l’hem guanyada), el següent pas és acometre projectes europeus.  El dia a dia ens diu que hem de tornar a recuperar els nostres carrers i places, tornar a acostar les persones al poble, per millorar la qualitat de vida de tots els veïns.  Això vol dir que, en esta legislatura, un dels grans projectes serà el de la peatonalització de diversos espais urbans, per retornar-nos a la gent. 

Així, indrets com la Plaça de Santa Cecília, l’inici del Carrer Coma o la Plaça Major hauran de ser nous llocs de reunió per a les persones. En este sentit, el primer pas s’acometrà en breu, amb la remodelació de la principial avinguda, la de Joaquim Dualde, per guanyar terreny al trànsit i revitalitzar la via central de la població.

En este context, este ambiciós projecte, reflectit en el Pla Estragtègic de Betxí, document consensuat per tots els agents polítics, econòmics i socials del poble, ha de ser una realitat a curt termini.  I per fer-lo possible, anem a intentar acometre programes europeus, molts dels quals van a prioritzar projectes d’este tipus.

Estem vivint moments històrics.  Algunes de les actuacions que tenim en marxa i d’altres que s’activaran en molt poc de temps marcaran el futur immediat de Betxí, i seran la guia del nostre municipi en les pròximes dècades.  Estic convençut que entre tots ho aconseguirem.  És l’hora de Betxí.