dimarts, 8 de desembre del 2009

EL PALAU DE BETXÍ


Fa un parell o tres de setmanes l'Associació d'Amics del Palau de Betxí va organitzar una conferència a càrrec de l'arquitecte Paco Grande per tal d'explicar els treballs més importants que s'havien fet fins aleshores al nostre Palau.

Allò més important que crec que convé ressaltar de tot el que va dir el mestre va ser que el Palau de Betxí té un pati interior únic en tot el País Valencià degut a les característiques arquitectòniques dels seus arcs. En comparació amb altres d'estil semblant, les finalitzacions dels arcs són úniques i, segons l'arquitecte, d'una autenticitat especial.

Així mateix, l'estudiós va posar de relleu també el valor que té la portada esquerra de l'edifici (la que ara ens sembla a nosaltres secundària), també pràcticament única amb estes característiques al nostre territori.

Tots els assistents vam quedar gratament impressionats amb les explicacions tècniques però a la vegada comprensibles que ens va fer arribar i que ens van fer entendre la vàlua d'esta construcció que tenim al nostre poble.

El Palau és una relíquia del nostre passat que hem de recuperar i promoure en el futur, perquè el seu valor únic així ho mereix.

21 comentaris:

Paco ha dit...

I què proposa el Bloc per tal de recuperar-lo i que el poble el puga gaudir?

Anònim ha dit...

totalment d'acord que es deuria de fer un esforç per a restauralo,imaginemos les coses que es podrien fer en eixe edifici:museu,sala de exposicions o xerrades,biblioteca,ajuntament etc... i a la part trasera guanyariem una zona verda.pero per aixo es deurien de unir tots els partits politics del poble crear una comisio i treballar demanar subvencions a la generalitat,diputacio i en els presupostos del ajt destinar cada any un tant important per al palau.tot es ficarse pero seria molt bo per al poble poder gaudir de este edifici.

Remolar ha dit...

A Paco:

jo mateix tots els anys faig una esmena als pressupostos de la Generalitat per tal que s'incloga una partida pressupostària per tal de restaurar el Palau totalment, segons els projectes dels arquitectes. Tots els anys, el PP ha tombat eixa esmena (igual que les altres que presente).

Anònim ha dit...

El Palau está pa que el derriben, si nos aon farem el bou embolat?

Jejeje

Anònim ha dit...

Crec que cal un gran pacte per dur endavant la rehabilitació del Palau, en que primen els interessos generals per damunt dels particulars. això vol dir que si cal fer expropiacions, que se facen, de la mateixa manera que se farien si es vulguera construir una carretera o la via de l'AVE.
S'han pedut set anys: això vol dir que si les obres hagueren començat en 2003 ara es duria quasi la mitat de la restauració.
Un Palau restaurat seria molt beneficiós per al poble: a més de recuperar un edifici emblemàtic, es dotaria de nous serveis (un museu, un nou ajuntament, una sala d'exposicions, un lloc o fer bodes civils, etc.), una zona verda, es revitalitzaria la Plaça Major, etc.
És hora de posar-se les piles i treballar per l'interés del poble, i no per l'interés d'uns pocs o pel desinterés d'uns quants miopes polítics que no veuen més allà del seu nas.
Ànim, Alfred, en açò també confiem en tu i en el Bloc.

Anònim ha dit...

totalment d'acord en el comentari anterior,la unio fa la força

Anònim ha dit...

Se pot visitar el palau?

Anònim ha dit...

Es faran mes xarrades o activitats o exposicions o lo que siga sobre el palau?

Paco ha dit...

Bona jornada per als nostres germans catalans demà, quan exerciran el seu legitim i democràtic dret a decidir sobre el seu futur.

Remolar ha dit...

En principi de normal no es pot visitar el palau. Tot i això, s'ha de demanar permís a l'ajuntament per poder entrar, normalment amb algun encarregat que fa de guia, quan és algun dia especial, alguna data assenyalada, etc.

un betxinenc curios ha dit...

fara el bloc complir la llei i derruira els edificis que de forma ilegal han ocupat part del planol perteneixent al palau, sense compensacions als veins degut a la ilegalitat de les construccions, o simplement mirara a un altre lloc com sa fet fins ara?

Anònim ha dit...

Qui ha dit que ixes construccions son ilegals?

un betxinenc curios ha dit...

son vivendes construides a terrenys que pertanyen al planol del palau, per tant eren solars que hui en dia perteneixen al poble, si construirte una casa en terrenys que no son teus no es ilegal, i damunt ara son de tots, jo me demane el antic centre de salut per a ferme la casa...

Anònim ha dit...

A vore, betxinenc curiós, entenc que ho fas ma millor intenció possible per tal de tindre el Palau per al poble, però per si no ho sabies el Palau va ser venut al segle XIX, comprat per tres veïns de Betxí, més tard don Pascual va comprar dues parts, i la tercera va quedar en mans privades, amb vivendes particulars, fins que als anys 70 les van derribar per construir els edificis horrendos que n'hi ha hui en dia.
Ves a la Biblioteca i que t'ensenyen la carpeta que tenen del Palau.

Anònim ha dit...

Heu vist el Mediterraneo de hui? Ha ixit que ha mort Paco Piquer.
Descanse en pau.

Remolar ha dit...

Crec que qualsevol projecte que es faça al Palau ha de fer-se parlant amb els veïns directament afectats per tal d'arribar a un acord.

Una betxinenca consevol ha dit...

Betxinenc curiós, qui ha de fer cumplir les leis és l'equip de govern, en este cas el PP. Però a més, tota aquella persona que sapia que s'està fent un delicte te l'obligació de denunciar-ho: per tant, si creus que algu ha fet s'ha casa en terreno públic ves i denuncia-ho, i de pas denuncia també a l'equip de govern de l'ajuntament, ja que si ho estan permetent també estan cometent un delicte.

betxinenc curios ha dit...

allo k jo tinc entes es que ja ni ha una sentencia que expropia els edificis indicats, i per aixo s´ha de pactar amb els veins, com ha dit alfred, i que fins ara ninguna corporacio ha intervengut per la complexitat de l´actuacio, i si, es per que el poble tinga una plaça major digna i no nomes per als cuernuts, k ja no monten ni la plaça cuan acaben les festes...i en cuant lo de la ilegalitat que ha comentat la betxinenca, et convide a que tot aquell vei que conegues que cometra un acte ilegal, com caçar al parany amb cassette, cultivar marihuana o traficar amb cocaina i comprarse cotxes cars siguen denunciats, si tu denuncies a ises persones, jo denuncie als del palau amb molt de gust, tracte? doncs o e spredica amb el exemple o millor callar.

Betxinenca consevol ha dit...

Anem a vore, no te poses nerviós.
Jo no conec ningú que cometa cap delicte: ni que cace al parany amb cassette, ni que cultive marihuana, ni que trafique amb cocaina ni que compre cotxes cars (si és que això es un delicte, allà cada u amb els seus diners). no se per quins ambients te mous o quines amistats freqüentes, però t'assegure que a mi per eixos llocs no me voràs. El que sí que t'assegure es que com a bona ciutadana, si veig algu cometent un delicte el denunciaré, i supose que tu, com a bon ciutadà (no ho dubte) també ho faràs. Aixina pues, te torne a repetir, si creus que s'està fent una ilegalitat, denuncia-ho, és el teu deure ciutadà.
No obstant, crec que t'equivoques, ja que no hi ha cap sentencia, que en qualsevol cas la ha d'ejecutar un jutge i no un ajuntament. El que hi ha es un pla per restaurar TOT el que era la planta del palau, i no només la part propietat de l'ajuntament. Però per fer això s'ha de negociar amb els propietaris (legals) tal com molt be diu Alfred, i sempre mirant els interessos generals del poble.

Anònim ha dit...

Per desgràcia en este món tot és qüestió de diners i estos moments el qui els ha de donar -la Generalitat- en té pocs, per no dir cap ni u. Si tinguérem influencies polítiques a nivell provincial i autonòmic i ens arribaren els diners necessaris es podria arribar a acords amb tots els implicats.No ma grada ser pessimista però crec que això esta molt llunya.

Anònim ha dit...

Pero tambe fa falta voluntat politica, perque diners hi ha, subvencions i tot aixo, i este ajuntament del PP ha perdut subvencions per fer excavavacions arqueologiques al palau. Ademes, si tots els anys se destinaren diners al Palau, encara que foren pocs, se costaria mes, pero al fina se conseguiria tindre restaurat el palau. Pero crec que no n'hi ha voluntat politica per fer-ho.