dimarts, 8 de desembre del 2009

XXI APLEC DE LA MUNTANYETA DE SANT ANTONI


Un any més, i ja en van 21, l'Associació Vicent Tomàs i Martí organitza l'Aplec de la Muntanyeta de Sant Antoni. Els Aplecs de la Muntanyeta es van iniciar als anys 20, impulsats per Vicent Tomàs i Martí, un artanenc que pretenia recuperar la nostra cultura i tradicions. I va escollir, justament, la nostra muntanyeta, on s'aplegaven persones de tota la comarca interessades per la nostra llengua, la nostra història i les nostres tradicions.

Enguany hi ha programats a l'Aplec dos actes units en un. En primer lloc, es projectarà el documental 400 anys de l'expulsió dels moriscos. A continuació, i enllaçant amb el vídeo, Vicent Gil, l'arxiver de Vila-real, parlarà de les repercussions que esta expulsió va tindre a la nostra comarca i, sobretot, al nostre poble.

Des d'este blog vos recomane que assistiu a este acte, ja que les referències que tinc del vídeo són immillorables (ha guanyat dos premis en les darreres setmanes); pel que fa a Vicent Gil, els grans coneixements que té sobre els documents antics dels nostres pobles són blasmats de manera senzilla i clara a les seues dissertacions, cosa que fa absolutament comprensibles i exemplificants les seues paraules.

Ens veem a l'Aplec!

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Alfred, per a quan un carrer que duga el nom de Vicent Tomàs i Martí o carrer dels Aplecs?
Enhorabona a l'Associació per les activitats programades. Ja vaig vore l'altra coferència de Vicent Gil i me vaig quedar en ganes de mes. De nou, enhorabona.

Remolar ha dit...

Totalment d'acord amb tu perquè Vicent Tomàs i Martí no té cap carrer a Betxí, mentre que per exemple jo visc al carrer Virgilio Oñate, ministre al final del franquisme que, per altra banda, ni ens va ni ens ve.

Anònim ha dit...

Doncs fes una esmena o moció per a que canvie de nom, o un tram, com en el cas del c/ Joan pau II

Remolar ha dit...

Hola a tots:

volia informar-vos que ahir va tindre lloc l'aplec i la veritat és que va ser tot un èxit, si tenim en compte la gent que hi havia (el local ple) com per la qualitat de la intervenció de Vicent Gil, que va posar llum i va incidir sobre molts aspectes oblidats i importants en l'expulsió dels moriscos.

A més, vos informe que Vicent ha trobat informació escrita sobre el famós rector (suposadament roget) de Betxí, que va ser jutjat el 1566 per la inquisició. Realment interessant i curiós.

Finalment, vull informar-vos (i sobretot a la persona del comentari anterior) que he presentat per escrit a l'ajuntament la proposta de posar el nom de VICENT TOMÀS I MARTÍ i de APLECS DE LA MUNTANYETA DE SANT ANTONI a dos carrers de pròxima obertura.

Salutacions
Alfred

Anònim ha dit...

Ja que ixe és el bexinenc més famós de la història, no es mereix també un carrer o plaça? Al costat de la del papa, per exemple.

blocmoncofa@gmail.com ha dit...

Alfred,ens hages agradat molt assistir a l' aplec però estem molt liats amb la consolidació del col.lectiu. Veig que ha anat força be i ens alegrem.
Una abraçada desdel Moncofa.