dimarts, 8 de setembre de 2015

PROJECTES BETXÍ-ALAIRAC

Este cap de setmana, una xicoteta delegació de l'Ajuntament de Betxí hem anat a Alairac (Rosselló-Llenguadoc, al costat de Carcassona) a fer l'agermanament oficial dels dos pobles.

El dissabte a les 11, i després de fer una ruta histórica per la població, allà ens esperava el seu alcalde, Roger Adivèze, amb una bona part del municipi per veure l'acte de la signatura de la carta d'agermanament.

Va ser un acte molt emotiu, on el nostre grup li va oferir als francesos la nostra bandera, uns llibres, un plat amb la muntanyeta de Sant Antoni i un pin d'or de la vila.  Per la seua part, Roger ens va oferir la clau de la seua vila, una medalla commemorativa del dia i uns productes típics de la zona. 

A continuació, vam fer els discursos, en el que vam destacar clarament que, allò, era l'inici d'un camí per tal que la gent dels dos pobles es puga conéixer, dur a terme projectes en comú i aprendre les dues llengües, especialment a través de projectes educatius i culturals.

I així va ser.  L'endemà, que era el dia de les associacions (on hi havia un estand de Betxí que els organitzadors havien preparat), molts dirigents dels grups es van dirigir a nosaltres per mostrar-nos la seua feina i posar-se a disposició de les nostres associacions per promoure trobades.  D'esta forma, hi ha possibilitats de realizar actes conjunts amb els equips de futbol, de petanca, de mestresses de casa, de la Creu Roja, de motor, de caça, de llengües...

El full de ruta ens diu que, al gener, el cap de setmana de Sant Antoni, una xicoteta delegació francesa vindrà a Betxí per vore de primera mà el nostre poble i, aleshores, serà quan començarem a dissenyar tots estos projectes.  A l'abril, tenim previst que desenes de persones ens visiten i ens coneguen i, definitivament, es puga encetar el treball conjunt.

Com vaig dir, els cors de Betxí i d'Alairac bateguen junts, i caminen per un camí en unió que ens haurà de dur a establir forts llaços personals i socials durant els pròxims anys, durant les pròximes dècades.  Entre tots, hem de promoure este gran potencial.

VISCA BETXÍ! VIVE ALAIRAC!