dimarts, 24 de febrer del 2015

SENYES D'IDENTITAT

Hui he posat dos fotos com a encapçalament del meu article.  I n'haguera pogut posar moltes més per il·lustrar els temes recurrents que cada vegada que s'acosten les eleccions trau el Partit Popular per animar a les masses a eixir al carrer i enfrontar a la gent.  Com ha fet sempre, seguix fent i seguirà fent.
 
Durant molts anys, però especialment durant els huit de ZP, havien tret el tema del transvasament de l'Ebre com a cepet.  Una pancarta a la façana de la Diputació de Castelló que tots recordareu, que deia "Agua para todos" recordava cada dia la lluita que mantenien.  En el programa electoral del PP de Betxí, en les passades municipals, el transvasament n'era una de les propostes centrals. 
 
Amb l'entrada de Rajoy i del PP al govern central, res més es va saber del transvasament.  S'ha acabat.  Ja no els interessa eixe enfrontament.  Ni ara, quan l'Ebre torna a estar a punt de desbordar-se en Navarra i en Alacant ja comencen a patir la sequera.  Eixe tema ja està esgotat, perquè com que la proposta és falsa i inviable i són ells els que governen, ja no en poden traure profit.  De fet, en tota la legislatura els populars ni l'han nomenat en l'ajuntament.
 
Durant anys, molts anys, un altre tema d'enfrontament va ser el Parany.  La foto que teniu més amunt és també de la passada campanya de les municipals, del 2011, en un mitin en Onda.  Ha sigut quan el PP ha governat en Europa, en Madrid, en la Generalitat i en la majoria dels ajuntaments valencians quan s'ha acabat definitivament el Parany.  Per tant, eixe tema tampoc no es pot tornar a tocar.
 
Ara, el tema d'enguany són els bous.  A punt de perdre bona part dels seus vots, a punt de perdre la Generalitat per la mala gestió, el despilfarro i la corrupció, es torna a enfrontar a la gent amb els bous sabent, conforme saben, que l'última paraula la tindrà el Parlament Europeu.  I esgrimeixen els bous com una senya d'identitat.  I els bous al carrer i el bou embolat probablement ho són, com la paella i la taronja, la cuina tradicional, les festes, la forma de vestir típica i altres tradicions.
 
Però probablement la major senya d'identitat que tenim els valencians és la nostra llengua.  Una llengua que mai han defensat, que mai han parlat en públic, que sempre han menyspreat i que sempre han tret, també, com a eina d'enfrontament quan s'han acostat les eleccions.  Esta vegada espere que no la traguen, després de l'actuació lamentable de Rita Barberà en la cridà de Falles.  Almenys per a alguna cosa servirà el ridícul que va fer.
 


dissabte, 14 de febrer del 2015

ELS MILLORS RESULTATS ECONÒMICS

 
La setmana passada vam conéixer els resultats econòmics de l'exercici 2014, que van mostrar les millors xifres municipals de tota la seua història, amb 1.336.719 € de superàvit. 
 
La veritat és que podem estar orgullosos d'estos resultats, per diversos motius.  En primer lloc, perquè s'ha capgirat totalment la tendència deficitària de l'anterior legislatura que, com es pot observar en la gràfica, eren desastrosos, amb xifres negatives tots els anys que ens van dur a un endeutament municipal mai abans conegut.
 
En segon lloc, podem estar contents perquè estos resultats no només permeten sanejar els comptes de l'ajuntament (amb una reducció important del deute en estos últims anys) sinó que, a més a més, permetran enguany fer moltes més inversions municipals i, per tant, millorar el poble.
 
El 2011 el nostre equip de govern va entrar a gestionar el consistori a partir de juny.  Els resultats, a final d'any, encara van ser negatius per la inèrcia anterior.  El 2012 va ser el punt d'inflexió per traure uns resultats positius que iniciaren la recuperació econòmica de l'ajuntament.  El 2013 va ser la consolidació d'eixa tendència positiva.  Ara, estos resultats econòmics evidencien una realitat: la bona gestió econòmica realitzada pel nostre equip de govern de BLOC-COMPROMÍS.
 
Podem estar tots contents, podem estar tots orgullosos del que hem aconseguit en estos anys, recuperar el nostre Ajuntament per al futur.

dimarts, 10 de febrer del 2015

LA ROTONDA

Fa uns minuts que he visitat les obres de la futura rotonda d'accés nord-est a Betxí.  Les obres han començat hui, encara que els inicis han estat dedicats pràcticament per complet a portar material i, sobretot, a fer estudis de topografia de la zona.

És evident que qualsevol obra, i més d'estes característiques, du maldecaps i inconvenients a la gent afectada més directament.  I especialment esta, que està en el nus principal d'accés a la població.  Això és evident.  Però també és evident que quan es fan les obres es fan per a bé i, sobretot, per a solucionar problemes, en este cas especialment per evitar el perill i els accidents que tots els mesos tenim en este creuament (com el de la fotografia).  Tot això és evident.

I també és evident que no és el millor moment per començar les obres.   I també és evident que tampoc no és el pitjor.

Dites totes les evidències, amb les quals crec que tots estarem d'acord, hi ha una sèrie de contextos que hem de tindre en compte de per què s'ha començat ara.

En primer lloc, este projecte va lligat a una subvenció de la Diputació que, de 180.000€ aproximadament, pagarà el 45% en dos anualitats, 2014-2015.  Eixa subvenció va eixir a principi de l'any passat, i la nostra voluntat haguera sigut començar a l'estiu.  Però el problema va ser que vam estar a expenses de diversos informes que s'havien de tindre clars:

1. Informe de FACSA
2. Informe d'IBERDROLA
3. Informe d'EDAR
4. Informe de TELEFÓNICA
5. Informe de CONFEDERACIÓ HIDROGRÀFICA

No cal ni dir que els informes no van tardar ni dies ni setmanes.  Van tardar mesos en arribar, fins al punt que, si no hagueren arribat abans del 31 de desembre, haguérem perdut la subvenció.  Però els informes, afortunadament per a tots, van arribar a principis de desembre.

Abans d'acabar l'any, es va adjudicar l'obra i posteriorment, a meitat gener, es va firmar el contracte.  Una vegada firmat el contracte, hi ha un mes per començar les obres.  És a dir, amb tot, és ara el moment que hem pogut començar, perquè ja estan els informes, perquè ja està adjudicada l'obra i perquè estem dins del mes de termini de començar els treballs.

Sóc conscient, com dic, que no és el millor moment per començar este important projecte.  Però també haguera pogut ser pitjor si haguera començat dos mesos abans.  Per tant, només em cal demanar disculpes per les molesties que s'ocasionaran i esperar que la rotonda estiga construïda al més prompte possible.  Quan abans s'acabarà, abans tornarem a la normalitat i abans evitarem els accidents que hem tingut en este punt durant anys.  Vos demane, a tots, un poc de paciència i comprensió.