dijous, 7 de gener de 2016

ÉS EL NOSTRE MOMENT

(ARTICLE PUBLICAT AL MEDITERRÁNEO 1-1-2016)
El 2011 va ser un punt d’inflexió en la història recent de Betxí.  Ho va ser perquè, després de molts anys, entrava un nou govern per fer front a l’extrema situació econòmica que tenia l’ajuntament.  De fet, durant l’anterior legislatura, els dos nostres grans objectius han sigut, per un costat, eliminar els números rojos del consistori i, per l’altra, fer un gran impuls social per ajudar a les persones que més malament ho estaven passant.

Quatre anys i mig després, els resultats són més que evidents.  El deute s’ha reduït en més d’un 40% (s’ha passat de vora 4.200.000€ a 2.500.000€) i la situació laboral i social del municipi ha anat millorant a poc a poc, amb el fort impuls encetat des del Consistori però també amb l’ajuda de tots els agents empresarials.

Ara, passat este temps, tenim per davant un nou punt d’inflexió.  Un nou horitzó d’esperança s’obri davant nostre i nous reptes i objectius s’han d’aconseguir en esta nova legislatura.

De moment, el 2015 ha sigut l’any en què, per primera vegada en la història, s’ha aconseguit una subvenció estatal, dins del Pla de l’1,5% cultural.  Això vol dir que, des del Ministeri de Foment, arribaran a Betxí 420.000€ per restaurar la segona fase del Palau, que sense dubte tornarà ser el referent del nostre poble.  En un any, eixe nou pas ha des ser una realitat.

Aconseguida esta important subvenció per a recuperar el nostre patrimoni (només 4 pobles de tot el País Valencià l’hem guanyada), el següent pas és acometre projectes europeus.  El dia a dia ens diu que hem de tornar a recuperar els nostres carrers i places, tornar a acostar les persones al poble, per millorar la qualitat de vida de tots els veïns.  Això vol dir que, en esta legislatura, un dels grans projectes serà el de la peatonalització de diversos espais urbans, per retornar-nos a la gent. 

Així, indrets com la Plaça de Santa Cecília, l’inici del Carrer Coma o la Plaça Major hauran de ser nous llocs de reunió per a les persones. En este sentit, el primer pas s’acometrà en breu, amb la remodelació de la principial avinguda, la de Joaquim Dualde, per guanyar terreny al trànsit i revitalitzar la via central de la població.

En este context, este ambiciós projecte, reflectit en el Pla Estragtègic de Betxí, document consensuat per tots els agents polítics, econòmics i socials del poble, ha de ser una realitat a curt termini.  I per fer-lo possible, anem a intentar acometre programes europeus, molts dels quals van a prioritzar projectes d’este tipus.

Estem vivint moments històrics.  Algunes de les actuacions que tenim en marxa i d’altres que s’activaran en molt poc de temps marcaran el futur immediat de Betxí, i seran la guia del nostre municipi en les pròximes dècades.  Estic convençut que entre tots ho aconseguirem.  És l’hora de Betxí.