dilluns, 9 de febrer del 2009

LA TARONJA PELA-LA, LA TARONJA CUIDA-LA

Fa poc va tindre lloc a Berlín la Fira Agrícola Internacional, on hi va haver moltes empreses agrícoles valencianes representades, algunes de les quals eren del nostre poble.

En el ressó que els mitjans de comunicació se'n van fer van dir que Espanya era el país que més exportacions de productes agrícoles feia del món, sent el sector que més facturava.

Tot i això, la realitat és que any rere any la situació de la nostra taronja continua sent la mateixa, almenys per als mateixos. És a dir, de la taronja guanyen diners tots: els collidors, els treballadors dels magatzems, els comerciants, els camioners (i, amb ells, les gasolineres, els restaurants, els tallers...), els venedors, etc, etc, etc... Tots excepte els llauradors, que un any més hauran invertit esforç, treball, temps i diners per tal de portar endavant una taronja que no li produeix els beneficis esperats.

En la situació econòmica en què ens trobem, on la construcció ha caigut escandalosament (com ja es veia vindre), on el turisme trontolla i la ceràmica es qüestiona el seu futur, el sector agrari podria liderar la recuperació de la nostra economia si s'haguera cuidat com calia, si s'haguera actualitzat com es demanava i si se li haguera ajudat com es mereixia.

Perquè fet i fet hem de ser conscients que, com diu Morera, la nostra fórmula 1 és la taronja. Pensem en això.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

En primer lloc, he de dir, que amb la taronja, igual com altres coses, sempre guanyen els mateixos, perque ni els collidors guanyen tant ni les dones que treballen a les cooperatives tampoc, encara així com sempre a perdre els de sempre, els llauradors.
De tota manera, tenim el pais (Pais Valencià) i l'estat que ens mereixem (les eleccions són un clam), pq al cap i a la fi ens hem deixat conquerir per un exercit de formigò i maons que només han donat de menjar al de corbata, als que vivim d'altres produccions ens han fet fotre, i ara que? volem arreglar el merder? amb que? amb les terres que hem deixat a perdre, amb les collites perdudes, amb les feines que no hem fet??
A vore si aprenem que no s'ha de jugar tot a una carta, encara que siga a base d'osties.

Anònim ha dit...

I pensa l'ajuntament demanar la documentació de Salamanca? Saps si hi ha documentació de Betxí a Salamanca?

Remolar ha dit...

No sabem exactament quants documents hi ha de Betxí, però estem pràcticament segurs que entre els 800.000 que es van endur fa unes setmanes n'hi ha del nostre poble. Ara estm investigant quants en són exactament i a quines persones fan referència.