divendres, 22 de maig del 2009

CARAGOLS




Fa unes setmanes vaig assistir al Consell Agrari de Betxí, que realitzem a l'ajuntament cada 3 mesos. I com cada 3 mesos, va eixir la problemàtica dels caragols. Bé, dels caragols no, de la gent que fa els caragols.

Periòdicament, hi ha quadrilles de gent que es dediquen a fer caragols per dins dels horts de tarongers del nostre terme. Fins ací cap però. El problema apareix quan esta gent es dedica a rebentar ribassos, parets i reguers no sé per a què, perquè estic segur que no troben ni un sol caragol davall les pedres. I de passo, al llaurador li rebenten les il·lusions i les ganes de seguir treballant els tarongers.

Segons sembla, quan la policia els detén només pot requisar-li els caragons (fins a un centenar de quilos se li va requisar fa poc a una quadrilla) sense que no puga ni detindre'ls, ni multar-los, ni per suposat portar-los davant del jutge. No sóc jo qui per a dir com hauria de canviar la llei, però sí que ho he comentat reiteradament a l'ajuntament.

En concret, vaig llançar la proposta de fer una ordenança que regule justament això, la gent que tindria o no permís per a fer caragols. Una ordenança de l'estil de la que tenen a Mosqueruela per a fer rovellons. Allà, tu, si vols fer bolets, has de passar per l'ajuntament i pagar uns 5 euros per tal de navegar pel terme del poble i collir alguns rovellons. Així, el poble controla la gent que està bambant per les seues muntanyes. De la mateixa forma es podria fer una cosa semblant ací (però sense pagar), regular qui té permís i qui no (en principi el tindrien tots, però almenys l'ajuntament en tindria constància) per anar per dins dels horts buscant caragols.

Tot i això, sembla ser que fer l'ordenança no és possible, per alguns impediments legals que hi ha. Bé, però el que no podem fer és creuar-nos de braços i continuar mirant cap a un altre lloc cada vegada que anem pel terme i veem parets rebentades perquè ja ha vingut algú a buscar caragols. Alguna cosa s'haurà de fer. No podem seguir així.

11 comentaris:

Remolar ha dit...

Hola a totes i a tots novament.
Abans que res, un parell d'explicacions.
La setmana passada no vaig poder actualitzar el bloc perquè em vaig casar i he estat uns dies fora de Betxí de viatge (per això vaig arribar molt tard el dia de les eleccions). I ja que dic això, no em puc resistir a dir també que, tot i el curt viatge (el llarg el faré a l'agost), es va aprofitar per fer un ple al qual lamentablement no vaig assistir (tot i que havia avisat amb antelació).

Bé, en este article parle dels caragols, i no en negatiu, propose en POSITIU que es prenga una solució ja, una ordenança (pense que s'ha d'estudiar millor si es pot fer o no) o un guarda rural per tal que s'acabe d'una vegada per totes amb el vandalisme rural.

Salutacions a totes i a tots.

Anònim ha dit...

Enhorabona Alfred per el casament, en cuan a els caragols no es pot fer l'ordenanca per motius legals segons tú bé dius, peró tindre q pagar a un guarda rural es un cost molt alt que a mes a mes no crec que solucione el problema pues el terme es tan gran que no te asegura que acabe amb el vandalisme, per a mi personalment sería endeutar més l'ajuntament i no solucionar el problema, per un altra part fermos pagar per a recollir caragols a tots els que em anat tota la vida sense fer ninguna destrossa no em pareix just.Salutacions també per a tú.

Anònim ha dit...

Alguna cosa s'hauria de fer al respecte. Jo crec que pagar la gent que està censada a Betxí, no; però sí als que vénen amb ànim de fer negoci o vendre'ls. I a més controlar que no desfagen els ribassos. Al llaurador ara només li falta que li desfacen els ribassos, ja li han desfet la il·lusió i les ganes de viure de la terra ( i no per culpa del BLOC, que conste. O potser sí, que també el Bloc tinga la culpa de com va l'agricultura?)

Remolar ha dit...

La proposta seria una ordenança semblant a la de mosquerola, passant per l'ajuntament però sense pagar diners, simplement per tal que es tinga constància de la gent que està fent els caragols i, així, si n'hi ha algú que no la té se li puga denunciar.

Paco ha dit...

Enprimer lloc moltes felicitats, Alfred, i en segon lloc el tema de l'ordenança. Ací li veig el problema que es tracta d'una propietat privada, no d'un espai públic o comunal.

A més, en cas de desperfectes en reguers o ribassos, qui es fa càrrec? l?Ajuntament? El propioetari? L'usari que ha passat per l'Ajuntament?

Més pegues: si algú passa per l'ajuntament, li dóna dret a accedir a qualsevol finca? No seria primer qüestió de vore quins propietaris donen permís per entrar en les seus finques?

I per al que diu que només per a forasters: hi haurà gent de fora que anirà abuscar caragols per a consum propi, i també poden haver betxinencs que en l'actual crisi busquen una font d'ingressos extra. Així que no veig a qui se l'ahuria de cobrar o controlar i a qui no.


No he llegit l'ordenança de Mosquerola, i igual allí està tot solucionat. No vull que penses que vull fer la punyeta, només una miqueta d'advocat del diable, ja que el problema dels que van a per caragols és realment molt greu.

Anònim ha dit...

Hola, Alfred, com va tot?

Pots explicar-nos, ja que el PP i qui governa no ho fa, quina subvenció s'ha perdut, per què i per a que es destinava?

gràcies.

I una altra cosa, he vist hui en el boletí de la província que l'ajuntament de betxí no està en el Consorci per a l'empleo en la Plana baixa. Com és això? No li interessa la gent parada al nostre ajuntament?
En ell hi ha ajuntaments del PP i del PSOE. Mira:

CONSORCIO GESTOR DEL PACTO TERRITORIAL
POR EL EMPLEO LA PLANA BAIXA
Habiéndose constituido un Consorcio Gestor del Pacto
Territorial por el Empleo La Plana Baixa con las Administraciones
Públicas y Entidades Privadas que a continuación se relacionan:
- Ayuntamiento de Nules.
- Ayuntamiento de La Vilavella.
- Ayuntamiento de Xilxes.
- Ayuntamiento de Alfondeguilla.
- Ayuntamiento de Moncofa.
- Ayuntamiento de Almenara.
- Ayuntamiento de La Llosa.
- Ayuntamiento de La Vall d’ Uixó.
- Organización Sindical CC.OO.
- Organización Sindical UGT.
- Confederación de Empresarios de Castellón (CEC).
- Confederación de Empresarios de la Pequeña y Mediana
Empresa de Castellón (CEPYMEC)

Anònim ha dit...

Entonces que algú me ho explique alfred posa damunt de la taula lo dels caragols peró sense ninguna solució, per que lo de l'ordenança com ja s'ha comentat te molts inpediments, i lo del guarda un cost molt elevat, crec que estem com estavem.

Anònim ha dit...

primer enhorabona per la boda alfred!!!!

lo segon dir q el tema dels caragols es mooool complicat...q algo se ha de fer esta clarisim..pero el q?? o de quina manera sa de fer?? es complicat...

esperem algu trobe una solucio coherent y crec q dona igual si la troba el bloc, com el psoe, com el pp...algo hi ha q fer..

Remolar ha dit...

Estes són les propostes que he llançat ací (i al ple, i a la comissió d'agricultura) i que s'han rebutjat amb arguments no massa clars.
A pesar d'això, no s'ha donat cap alternativa per part de l'equip de govern, que és qui l'hauria de donar i solucionar la problemàtica.
de moment sembla que seguirem amb el mateix conflicte i lamentant-nos periòdicament, com hem fet fins ara.

Anònim ha dit...

Alfred veig que tots menys tú ens adonem de que ninguna de les solucións que aportes es poden dur a terme ni l'ordenança per molts motius ni el guarda per que el cost elevat no ens asegura acavar amb el problema, per lo tant es llogic que ninguna de les teues propostes s'aproven.Tampoc crec que siga un problema de "estat" algún cas s'haurá donat pero no crec que estiguen trencant reguers tots els dies.La solució no es facil, de fet jo no la veig.

Anònim ha dit...

Però almenys has de reconéixer que Alfred ha presentat una proposta, que altres que són els que tenen el govern no ho fan. Igual és perquè no tenen finques, però això no lleva per a que es preocupen del interes general.