dilluns, 7 de setembre del 2009

FESTES (I)



Les primeres setmanes de setembre semblen un lent compàs d'espera tot mirant de reüll les nostres festes patronals, que en pocs dies trauran al carrer tots els betxinencs i betxinenques per participar en els actes programats.

Enguany el programa s'ha vist afectat directament per la crisi, segons sembla, ja que s'han suprimit bona part d'actes que en els darrers anys s'havien repetit regularment.

I justament això, és el que ha passat en bona part dels pobles que ens envolten. Enguany, per exemple, la Vall d'Uixò inclourà un concurs de llançament de pinyols d'oliva i de llançament de mòbils, per citar només dos exemples. Evidentment, tot amb un pressupost zero. Enrere han quedat els abusos i els despilfarros d'anys anteriors, d'embolades de desenes de bous, d'actuacions espectaculars i de menjars amb molts convidats.

Amb tot, enguany pareix que es posarà un poc més de seny i d'interés en controlar tot el gasto que durant els últims anys s'havia fet en esta setmana, justament com hem proposat reiteradament també durant els últims anys. És trist, però, que haja hagut de vindre una forta crisi per tal que els ajuntaments, com el nostre, s'hagen donat compte que això no podia seguir així. Com diem els valencians, QUI NO GUARDA QUAN TÉ, NO MENJA QUAN VOL.

Espere i desitge que això ens haja fet aprendre per al futur.

15 comentaris:

Anònim ha dit...

Da igual que tengamos crisis que no.

El primer sabado de fiestas de Betxi, si es verdad lo que se dice, 4 toros. ¿por que no se hacen mas orquestas o disco movil? que a la gente parece que le vaya mas... Para hacer fiestas no hace falta que siempre tengamos tanto toro en las fiestas, para que despues en la "embola" al soltar el toro se quede practicamente solo por las calles, como suele pasar.

La verdad un poco vergonzoso!!!

PROGRESSISME ha dit...

Amic des d'Onda sols volia dessitjar-vos unes bones festes a Betxí. Un poble molt estimat per mí.
Allí viuen amics i amigues meues i, també tinc familia que prové de Conca.
I estic d'acord en que no estaria mal que en les festes dels poble, també a Onda, els bous deixaren pas a actes culturals i a altra forma de diversió altrnativa a la de sempre.

SALUTACIONS des de PROGRESSISME.

PROGRESSISME ha dit...

P.D. Bonica foto eixa de Betxí.

Anònim ha dit...

Estic d'acord en moltes coses que fa l'ajuntament però en les festes no! pense que si hi han 17 bous l'ajuntament en tindría que pagar 1, pero a contribuir en tots i els altres les penyes si volen, i els diners dels altres 3 bous invertir-los en orquestes, discomovils i més actes pero a altra gent!


Respecte al tema de l'actuació, hi ha gent que li agrada i gent que no, però evidenment la gran majoría no coneix ni al grup, si no hi han diners per a dur a un grup actual que es destinen eixos diners a dur una bona orquesta i queden tots contents.


Hem d'anar plantejant la idea de fer una comissió de festes on estiguen varies entitats del poble com podrien ser l'agrupació de penyes (s'hauria de crear), el president dels dels bous, vells, etc... pense que aixina ens eixirien les festes mes redones!!

Anònim ha dit...

no puc estar mes d'acord en l'ùltim comentari...

+1

Anònim ha dit...

Pense que el grup es molt conegut lo unic es que no es dels de ara, peró la frontera a segut un referent de la musica española molts anys i crec que en aço de la música i a gusts per a tots, pero té moltes cançons molt bones.En cuant als bous 4 bous no es molt es lo normal, supose que també farán 4 o 5 orquestes i varíes disco movils, per lo tant es un poc de cada cosa per a contentar a tots (encara que tots contents mai estan).Bones festes a tots.

Anònim ha dit...

17 bous és una barbaritat. Si les penyes els pega per fer bous, que els facen, però que ho paguen tot: permissos, ambulàncies, transport, etc. I l'Ajuntament, sí ja li paguen 13 bous no n'hauria de pagar cap i guardar els diners per a a ltres coses de la festa.

Anònim ha dit...

Una simple proposta. Al poble d'on jo soc, les festes les organitza una comissió, que no te res a vore amb l'ajuntament. El consistori col.labora amb una aportació económica i corre amb els gastos de l'assegurança dels festejos taurins i de l'ambulancia i metges.Hi ha anys que la comissió repeteix i d'altres que no. En els anys que no hi ha comissió, que jo recorde sols ha passat un parell de vegades en els últims 20 anys, l'ajuntament es fá carrec de l'organització dels festejos. La totalitat dels bous corren a carrec de les penyes i de la comissió, que es busca la vida per a aconseguir els diners, a l'estil dels Kintos d'ací. I el mes important de tot, als cuatre o cinc mesos d'haver finalitzat les festes ja está penjat al taulell d'anuncis de l'ajuntament i als comerços del poble tots els ingressos i gastos que s'han realitzat per part de la comissió per a l'organització de les festes, (incluït el "metxero" per a l'encessa dels masclets), inclús en els dos ultims anys han aparegut en l'ultim full del programa de festejos per a que tota la gent, incluïts els estiuetjans sapien en que s'han gastat els calés.

Remolar ha dit...

Hola a tots de nou.
La proposta de la comissió ja la portàvem en el nostre programa electoral; lamentablement, encara que molts pensen que seria bo, encara no s'ha fet.
Pel que fa al tema de l'actuació, la Frontera, crec que és impossible encertar-ho per a tots, però crec que després no s'haurien de fer bous, sinó seguir la festa allà dalt amb una bona orquesta.

Anònim ha dit...

17 bous és una burrada, i més en els temps que corre. Lo que no entenc és com l'Ajuntament no s'estalvia els que paga, que crec que amb 8 o 9 bous ja n'hi hauria prou. Per un altre costat, les penyes paguen els bous, però tot lo altre (seguros, metges...) ho paga l'ajuntament, amb la qual cosa ésun dineral afegit al que costen els bous "municipals".

Anònim ha dit...

Duen algun grup de música en valencià? O de nou hi ha censura a la nosttra llengua en festes?

Óscar Pardo de la Salud. ha dit...

Ánimo y que paséis unas muy felices fiestas.
Vivirlas a tope, que se pasan súper rápidas y luego el invierno es muy largo.
Un saludo.

Anònim ha dit...

Setmana cultural molt pobra: menys bous i mes cultura!!

Anònim ha dit...

Alfred, per què no proposes que Betxí forme part de la xarxa Ramon Llull? Crec que seria molt interessant formar part.

D'altra banda, com és que Betxí no està agermanada amb cap ciutat, quan fins el poblet més menut ho està?

Anònim ha dit...

Ens podríem agermanar amb Areys de Munt.