dimecres, 7 de gener de 2015

BALANÇ DEL 2014

(Article publicat al Mediterráneo el 31-12-2014)

Per a Betxí, el 2014 ha suposat la confirmació de que les coses estan fent-se amb sentit comú (amb trellat, diem els valencians) i que les mesures econòmiques, socials i de gestió que es van prendre al principi de la legislatura van ser les correctes.
En l'àmbit econòmic, l'exercici començava amb 643.000€ de superàvit en els comptes municipals, el millor resultat dels últims anys amb diferència. A més, el deute s'ha reduït un 30% respecte als números del 2011 i les dades del Ministeri d'Hisenda han mostrat que el consistori paga als seus proveïdors en 16 dies, sense dubte una gran notícia per poder mantindre el teixit empresarial del municipi. Cal tindre en compte que tot això s'ha aconseguit, a més a més, sense augmentar ni un sol impost des del principi de la legislatura.
A nivell social, les dades oficials han demostrat que la desocupació s'ha reduït un 21% respecte del 2010. Això s'ha produït, principalment, gràcies a l'esforç que han fet les empreses locals i també, en part, a les nombroses accions que s'han posat en funcionament des de l'Ajuntament per promoure l'ocupació, que han cristal·litzat en les més de 60 persones que hem ocupat al llarg de l'any.
Betxí s'ha consolidat durant el 2014 com el poble de Castelló de més de 5000 habitants amb major inversió social. Esta important labor cap als més desafavorits es veurà millorada, en breu, amb la imminent obertura del Centre de DIA, després del conveni signat recentment amb l'Associació de Familiars d'Alzheimer.
Sense cap mena de dubte, el 2014 suposarà, per a Betxí, el punt d'inflexió en matèria urbanística i patrimonial. Principalment, per la materialització de la restauració del Pati Renaixentista del Palau-Castell, el primer dels cinc passos per recuperar definitivament este impressionant edifici, orgull i emblema de tot el poble. Esta obra ha sigut complementada amb la pavimentació i peatonalització de la Plaça Major i amb l'enderrocament de la casa construïda en la part sud i que ha deixat al descobert 8 finestres del Palau. L'any s'ha acabat amb l'adjudicació de la rotonda d'accés nord a la població, que farà realitat la demanda de nombrosos veïns i que evitarà molts accidents en el futur.

Espere que el 2015 seguisca consolidant els bons resultats de la gestió realitzada durant tota esta legislatura. Però sobretot, desitge que es millore la situació de les persones més desafavorides i amb menors recursos i, especialment, que les persones aturades troben treball a la major brevetat possible.