dimarts, 10 d’abril del 2018

EL PI

Sóc conscient que hi ha aspectes "sentimentals" que no demanen arguments, perquè quan es té una idea o un pensament deerminats al respecte de poc serveixen.  És el cas, em fa l'efecte, del "pi" de la Plaça Major que s'ha eliminat. 

Però a pesar del que acabe de dir, sí que vull fer algunes reflexions al respecte.  I vaja per davant que personalment en este tema no tinc una posició extremada.  Però sí que vull deixar algunes coses clares i recordar alguns fets no molt llunyanys.

La decisió presa hui se situa en el marc de la remodelació de la Plaça Major, on ens trobem un arbre al seu centre que produïa diverses molèsties als veïns, afectava el paviment del seu voltant, atreia molts insectes, vespes i abelles durant molts mesos i embrutava l'entorn regularment.

Amb esta situació i davant la possibilitat d'eliminar-lo, es demana un informe a dos experts de la Generalitat Valenciana, que constaten diversos aspectes importants:
  • L'arbre no és un pi, sinó un cedre atlàntic o libanés
  • Per tant, l'arbre no és autòcton
  • L'arbre no està protegit ni declarat monumental
  • El cedre té diverses infermetats
  • A conseqüència de la pèrdua de dos grans branques pel temporal, l'arbre comença a inclinar-se respecte del seu eix
  • El cedre té 35 anys.  Pot arribar a tindre'n 2.000 (podeu cercar les seues característiques per internet), a tindre unes mesures d'uns 40 metres (actualment en té 15-16) i a tindre un tronc de vora 2 metres de diàmetre
Davant de tot això i de la constatació que no és el seu medi més idoni i que en el futur, segurament pot donar problemes (fins i tot greus), es decideix talar-lo en base a l'informe d'experts.

Dit això, m'agradaria recordar, ara, diversos fets que han tingut lloc en els últims temps, tant al poble com fora.

  • Possiblement, este equip de govern siga el que més arbres ha plantat de tots.  Per citar només un exemple, amb el projecte "Arrela't a Betxí" hem plantat vora 300 arbres en estos 7 anys, un per cada recent nascut, especialment espècies autòctones.
  • Fa alguns anys, abans que entrarem nosaltres, es va eliminar la famosa Palmera (de la Penya Valencianista) perquè estava malalta.
  • Fa alguns anys, va caure l'enorme pi que hi havia a Cervantes, enmig d'un fort temporal.  Afortunadament no va ocórrer res greu.  Però què passaria si caiguera el cedre de la plaça, enmig de les cases? O fins i tot, durant una jornada de festes?
  • Fa uns 4 anys l'aire va trencar dos importants branques del cedre, que ha provocat el seu desviament, cosa que haguera pogut tindre nefastes conseqüències, com les que recentment hem vist als mitjans de comunicació.
Per últim, i pel que fa a nivell polític, he de remarcar que dels quatre partits representats en la corporació municipal, tres érem conscients de tot el que estic comentant.  El quart, en cap moment va opinar ni dir quin era el seu posicionament (imagine que en breu el coneixerem, aprofitant la polèmica que puga sorgir).

Com he dit al principi, no vull convéncer a ningú.  Cadascú té la seua opinió i és molt respectable i defensable. Però el llistat de punts que teniu més amunt no és opinable, sinó que són fets constatats i, en base a això, s'ha pres la decisió.

1 comentari:

Unknown ha dit...

El espacio no es un jardin sino un aplaza urbana y como toadas las grandes plazas urbanas son de pavimento donde se realizan grandes eventos urbanos.
Las plazas del renacimiento y barrocas no tiene arboles, (plazas Mayores de Salamanca, Madrid, avila, Castellon, san Marcos, etc...