dimarts, 1 de juliol de 2014

LA GENERALITAT PAGA PART DEL DEUTE AMB BETXÍ... 3 ANYS DESPRÉS!

Ahir de matí, en entrar a l'ajuntament, em van donar la bona notícia que la Generalitat Valenciana ens havia pagat part del deute contret amb el nostre poble.  En concret, que havia abonat 172.000€ dels 300.000€ que ens devia.

Evidentment, la notícia no és roïna: tant de bo ho haguera fet abans!  Ara bé, este pagament s'ha d'entendre en el seu context real:

1. El que ara ha pagat la Generalitat Valenciana és part del Pla Confiança (el més conegut com Pla Camps) que es va posar en funcionament el 2010.  És a dir, la Generalitat ha pagat ara, 3 anys després, una part del deute que té amb Betxí i que, durant estos últims anys, han obstaculitzat, i molt, els comptes municipals.

2. Es dóna la circumstància que l'empresa que va fer l'obra que ara s'ha pagat, en concret la reforma del centre d'EPA, ja va tancar fa vora dos anys.  I en bona part, va tancar perquè l'administració autonòmica la va ofegar, a base d'encomanar-li obres i no pagar-li.  O pagar-li tard i malament, com ara.  Per cert, la reforma la va fer una constructora de fora, com solia ocórrer en l'anterior legislatura.

3. Si, com dic, és bona notícia que se'ns hagen abonat els 172.000€, no hem d'oblidar que encara en queden per pagar uns altres 128.000, també en part del 2010 i, en part, dels serveis socials de 2013.  És a dir, la Generalitat continua posant impediments per acabar de sanejar els comptes municipals.

El pagament que ha fet ara la Conselleria evidencia ara el final d'una etapa.  El final d'un temps en què les obrEs van ser el "motor" de la nostra economia i que, després, s'ha destapat com un gran error.  Un temps en què s'encomanaven grans obres i s'esperava que, el que vinguera després, pagara el deute que cada dia es feia més i més gran.  I finalment, al poble, un temps en què la majoria de les obres s'encomanaven a constructores de fora, pràcticament sempre.

Afortunadament, el final d'eixa etapa agonitza i, a poc a poc, reviscolarem per oblidar i soterrar eixa nefasta manera de gestionar les administracions públiques.