dimarts, 25 de març del 2014

LA SETMANA GRAN DE BETXÍ


El Corte Inglés llança, tots els anys, una promoció de productes que dura 7 dies i que els seus responsables l'anomenen "Semana Fantástica".  Allà pel nord, la setmana fantástica s'anomena "Semana Grande", que és quan tenen lloc les festes de cada ciutat, com ara les de Sant Sebastià, Bilbao, Gijón o Santander (d'on és el cartell de dalt).

Prenent esta última etiqueta, m'ha vingut al pèl per resumir els dies que vam tindre la setmana pasada que, seguint el paral·lelisme, podríem anomenar la "Setmana Gran de Betxí".  Els fets, cronològicament, es van succeir de la següent forma:


Estes tres bones notícies que es van conjugar la setmana pasada mostren, a les clares, que a Betxí están fent-se les coses bé.  Entre tots, empresaris, treballadors, ajuntament, associacions, entitats culturals i esportives, s'està aconseguint millorar les dades econòmiques i d'ocupació i en alguns casos importants, com el de la llum, Betxí està sent pioner, un poble de referència.

Crec que tots hem de felicitar-nos per això i, evidentment, seguir treballant per aconseguir que eixa "Setmana gran" es repetisca el màxim possible.  Perquè això será bo per a tots.  Perquè això serà bo per a Betxí.

dijous, 20 de març del 2014

2013: 643.000€ DE SUPERÀVIT

Sé que esta vegada m'he retrassat un parell de dies a escriure l'article.  Però crec que ha valgut la pena.  Tot just fa uns minuts, hem acabat el ple d'este mes d'abril on, entre altres coses, s'ha donat compte dels resultats econòmics de 2013: l'Ajuntament ha obtingut els millors resultats econòmics de la seua historia, amb 643.000€ de superávit.

La veritat és que estem molt contents de tindre uns guarismes com estos, que avalen la bona gestió que s'està fent al consistori.  Ni en els millors moments econòmics es van traure uns números com estos.  La següent graella és ben aclaridora:

Podem estar ben orgullosos d'haver aconseguit estos resultats.  Perquè a pesar del context en què ens trobem (el pitjor dels últims anys) hem aconseguit 643.000€ positius, que permetran fer més inversions per al poble en els pròxims mesos.  I a més a més, això s'ha aconseguit sense augmentar ni un sol impost.

Com sempre dic, estos números fan que estiguem contents, i per què no dir-ho, orgullosos del nostre treball. Però som conscients que hem de seguir treballant de valent i, si és possible, millorar-los enguany.  Perquè eixa és la nostra feina del dia a dia.  I perquè eixa feina és la que ens heu encarregat tots vosaltres.

ENDAVANT!

dimarts, 11 de març del 2014

L'ÈPOCA DELS PAIS A BETXÍ


Ahir vam tindre un dia ocupat completament en temes d'urbanisme.  Però no en temes d'urbanisme del dia a dia, d'atorgament de llicències, de tramitació de permissos d'obra, de resolució de problemes quotidians.  Va ser un dia complet dedicat a intentar donar solució a problemes que venen de temps enrere.  En concret, dels temps dels PAIs.

Ahir va ser un dia com molts dels que hem tingut en esta legislatura, amb una reunió que es va allargar més de quatre hores per tal d'establir les bases per encarar el futur dels antics PAIs.  Un futur gens clar.  I és que, mirant cap enrere, em done compte que Betxí ha passat tota l'època del boom immobiliari sense realitzar un sol PAI, a pesar que se'n van programar moltíssims.  I per això els problemes actuals.

A grans trets, les previsions i la planificació urbanística que es va fer entre el 2000-2010 va ser la següent:

1. PAI MOLÍ DE L'HORTA: 270 cases (actualment en pleit)
2. PAI NOU BETXÍ: 809 cases (actualment en renúncia dels promotors)
3. PAI SANT FRANCESC: 866 cases (en l'aire)
4. PAI MONTSERRAT: 608 cases (en procés)
5. PAI COVA DEL FRANCES: 154 cases (en pleit)
6. PAI SOLAIG: no es va arribar a dissenyar però era el més gran, amb més d'un milió de metres quadrats previstos

TOTAL CASES PROJECTADES: 2.707
TOTAL CASES FETES: 0

Betxí té actualment al voltant de 2.200 cases.  En vora 10 anys, se'n van projectar més de 2.707 sense que se'n duguera cap a terme.  Però clar, ara venen els problemes.  Com veeu, la planificació va ser nefasta, i la gestió també.  I mira que els ho vam dir repetides vegades, que no volíem duplicar la població i ser un poble dormitori.  Però la majoria absoluta i no escoltar als assessors i als funcionaris que sabien de què anava la cosa ens ha portat a l'actual situació. Ara, hem de fer front a tot això.

Tots recordem la immensa tanca metàl·lica de la ciutat esportiva que es va col·locar en la Bechiazul, per cert, en època d'eleccions; o les maquetes dels PAIs que van col·locar a l'entrada de l'auditori, perquè tothom les vera.  Esperem que tot això no es torne a repetir, que els que ens han dut a este punt assumisquen la seua responsabilitat i que l'experiència ens ensenye a actuar amb sentit comú.  Almenys al nostre poble.

dimecres, 5 de març del 2014

L'OPORTUNITAT GUANYADA

(Article complet, publicat al Mediterráneo el 5-3-2014)

El 2011, Betxí estava a punt de la bancarrota.  En juny, l'endeutament arribava als vora 4.125.000€, és a dir, un 94% sobre el pressupost municipal.  Les factures es pagaven a 300 dies vista.  La situació era pràcticament insostenible, i el deute continuava creixent cada dia, amb unes festes faraòniques i les inversions finançades a colp de crèdit bancari.  De fet, la situació era tan catastròfica, que a partir del 2009 es van perdre importants subvencions per no poder aportar el mínim percentatge exigible en les bases.

Afortunadament, les eleccions municipals del 2011 van propiciar un canvi de govern.  I Betxí va ser l'únic poble de Castelló on el PP va perdre les eleccions venint d'una majoria absoluta.  I Betxí va ser l'únic poble de Castelló on el BLOC va guanyar les eleccions, passant de 2 a 5 regidors.

Per això, durant estos vora tres anys de govern, Betxí ha estat en el punt de mira de tots. I a dia de hui podem dir, sense por a equivocar-nos, que som un referent en les nostres comarques.  Perquè hem tirat endavant un projecte amb el sacrifici del dia a dia i amb transparència.  Perquè hem aconseguit realitzar, en estos moments, més del 85% del nostre programa electoral.  Perquè hem sigut els únics durant este temps en explicar públicament els pressupostos municipals, i escoltar les propostes de la gent.  Perquè allà on anem intentem dialogar, consensuar, parlar, negociar.  Som un poble obert, innovador i diferent, que hem sabut traure tot el nostre potencial de la millor manera que sabem: amb la nostra gent, que és el millor patrimoni que tenim.

Hui, en el 2014, lluny queda l'endeutament del 2011.  L'ajuntament paga les factures en menys de 30 dies.  S'ha reduït el deute un 25% i totes les inversions són sufragades amb fons propis, sense demanar préstecs als bancs.  El 2012 va ser el primer en molt de temps en tindre superàvit i tot fa indicar que els resultats econòmics del 2013 seran els millors de la història.

El 2011, Betxí va saber guanyar la seua oportunitat.  La seua oportunitat de ser diferent, de trencar l'encasquetat bipartidisme i donar pas a una força nova, amb gent jove i amb ganes de treballar pel seu poble.  Això es diu DEMOCRÀCIA.  Sé que per a alguns és difícil assumir tot açò i, com ells diuen, “quan u no té res a dir, es dedica a parlar dels altres, quasi sempre malament”.  Lamentablement, són els mateixos que estan en contra de llevar-li els honors a Franco o d'ajudar els discapacitats.