dimarts, 24 de maig del 2016

UNA LLOSA: EL DEUTE

Recentment, la web Foro-ciudad ha actualitzat les seues gràfiques sobre les poblacions de tot l'estat.  I, evidentment, la nostra no ha sigut una excepció.  La reproduïsc ací perquè la corba del deute, des del 2009, no té desperdici.

No cal ni dir que en l'anterior legislatura s'ha fet una gran feina per reduir a la meitat la càrrega financera que teníem al començament, allà pel 2011.  Però a hores d'ara, eixa llosa continua pesant, i molt, ja que tots els anys els pressupostos han de comptar amb més de 400.000€ per pagar les lletres bancàries anteriors.

I això, com podeu comprendre, pesa i molt.  Perquè en primer lloc, suposa un 10% del pressupost total municipal.  Perquè en segon lloc, es podrien fer mil coses amb eixos diners: inversions productives, inversios que crearen ocupació, inversions que solucionaren diversos problemes urbanístics encastats de fa anys.  Perquè en tercer lloc, nosaltres, en 5 anys, no hem signat ni un sol préstec, ni un sol, i a pesar d'això, crec que s'han fet moltíssimes coses que han millorat el nostre poble i sense augmentar ni un sol euro el deute anterior.

Però sobretot sobretot, perquè no entenc com es va poder arribar a deure més de 4 milions d'euros en els millors anys econòmics de tota la història de la democràcia.  Què es va fer? Com es pot fer tan mala gestió?

L'any que ve, la gràfica continuarà baixant i baixant, i estarem ja per davall dels dos milions de deute.  Però haurem de continuar pagant, fins al 2021, 400.000€ del pressupost a cancelar les lletres bancàries dels anteriors gestors.