dimecres, 20 de juliol de 2016

NOUS CONTENIDORS DE RECICLATGE

Esta setmana hem posat 6 contenidors més de reciclatge, tres de paper (blau) i tres de plàstic (groc).  A més, hem reposat dos nous contenidors blaus, que han ocupat el lloc d'uns altres dos que estaven trencats.

Alguna vegada ja ho he explicat però ara, potser és bon moment per tornar-ho a comentar.  I començaré pel final: COM MÉS RECICLEM, MENYS PAGUEM.

Anem a suposar, seguint la figura que teniu més amunt, que a Betxí produïm un total de 20.000 kilos de residus a l'any.  Una de les taxes que paguem a l'Ajuntament és la del tractament del fem que, a grans trets, ens costa uns 70€ per tona.  És a dir, que si produïm 20 tones, el nostre poble pagaria un total de 1.400€ per tot el tractament, suposant que no reciclarem.

Però el cas és que, de forma general, podem dir que ni el reciclatge de paper, ni de vidre ni de cartó ens costa diners.  És a dir, no té cap cost per a les arques municipals.  Des d'esta premissa, es fa evident que, quants més residus tirem als contenidors separatius, menys kilos durem a la planta de tractament i, per tant, menys diners pagarem.

És a dir, seguint amb la figura, si dels 20.000kg de residus que produïm en tirarem 5.000 al contenidor blau (de paper i cartró), 5.000 al groc (de plàstic) i 5.000 al verd (de vidre), al final només pagaríem pels kilos tirats als contenidors de residus generals (els verds quadrats).  És a dir, només pagaríem pel tractament de 5 tones, un total de 350€.

Per tant, a pesar del que molta gent pensa, quant més reciclem menys residus estem portant a la planta de tractament i, evidentment, menys pagarem.   Este és un dels objectius del foment del reciclatge, al costat del respecte al medi ambient.  Esperem que, amb l'ampliació dels nous contenidors distribuïts en noves zones del poble, augmente la consciència dels nostres veïns i veïnes.