dilluns, 8 de novembre del 2010

L'ATUR A BETXÍ



En el ple de l'ajuntament que es va celebrar el passat dimecres, hi havia un punt en l'orde del dia en què s'havia d'aprovar el pagament corresponent a l'augment de l'IVA del 16% al 18% aprovat pel govern Socialista de ZP en la construcció del camp de futbol de gespa artificial. Això suposarà, en essència, una despesa adicional per a l'ajuntament d'uns 12.000 euros, despesa que es va aprovar amb els vots favorables del PP i del PSOE.

Doncs bé, en este punt vam manifestar el nostre malestar pel comportament que ha tingut l'empresa encarregada del projecte apuntat, en primer lloc per no complir els terminis establerts i, en segon lloc, i com ja sabeu, per contractar només 18 treballadors dels 52 que havia promés. I, per a més inri, d'eixos 18 només 2 són de Betxí.

Clar, mirant les dades de l'atur al nostre poble, només podem que enfadar-nos per l'actuació que s'ha fet. Si mirem al quadre, veem que al setembre hi havia 539 persones aturades a Betxí. Però a més a més, 61 d'eixes persones pertanyen al sector de la construcció. És a dir, perfectament haurien pogut ser part d'elles les que hagueren treballat en el gran projecte del camp de futbol. En eixe context, que 52 persones, que 52 famílies betxinenques tingueren feina durant uns quants mesos significaria molt per a la nostra gent.

És més, si a les 52 persones s'afegeixen les 10 que havien de contractar en el projecte de l'auditori, podríem dir que, si totes hagueren sigut de Betxí, l'atur en el sector de la construcció al nostre municipi hauria sigut pràcticament nul.

Però clar, ara només podem parlar, perquè per no fer les coses ben fetes des del començament, els grans projectes significaran poca cosa, poc d'impacte laboral i econòmic entre la nostra gent i les nostres empreses.

I per a mostra, l'últim botó: les últimes actuacions d'obra que estan fent-se als carrers de Betxí (voreres, rotondes, senyalització vial...), fetes per una empresa de fora amb gent de fora.

7 comentaris:

^^º^ ha dit...

Alfred: repeteixes a les teues entrades al bloc la idea de que es deuria afavorir la contractació de betxinencs amb les obres promogudes per el ajuntament. M´agradaria que m´explicares com ho faries sense violentar cap llei, sense intervindre en el funcionament de les empreses, això que normalment es diu 'intervencionisme' i que es il·legal. No pots prioritzar la contractació dels nostres veïns sense vulnerar unes quantes lleis. Es demagògia demanar això, ja que estas oblidant que la gent que s´ha contractat, siga d'on siga, son sobretot persones aturadest. Tal vegada el senyor Alfred preferiria que a Onda, Vil·la-real, Almassora, Borriana...despatxaren a tots els betxinencs que treballen per a contractar nomes persones del seu terme municipal. O ell deuria deixar el seu treball a Almassora per a que un veí d'aquesta vil·la ocupes la plaça al seu propi poble. Segur que ni ha algun professor aturat que li vindria be la teua plaça, completament llegítima per altra part.
A vegades els partits nacionalistes tenen una mira massa estreta, i s' obliden que per damunt de tot: origen, treball, cultura, riquesa o religió, tots som persones.
Així que et demane, donat el meu desconeixement, que m' expliques com obligaries sense violentar la llei, ni la constitució, ni tampoc els drets humans a que les empreses que treballen a Betxí, tan sols contracten betxinencs.

Remolar ha dit...

Montolio,
ho he explicat per activa i per passiva. Pareix que no vulgues entendre-ho.
L'alcalde tenia potestat per cridar només empreses del poble en els projectes de menys de 350.000 euros, cosa que no ha fet. Eixos projectes, et torne a repetir, se'ls han quedat pràcticament tots empreses de fora (algunes de les quals, per cert, li deuen a l'ajuntament molts diners des de fa anys).

Si em parles del camp de futbol, per exemple, hauria pogut fer-se la meitat amb el pla ZP i l'altra meitat amb el pla CAmps. És a dir, primer derribar-ho tot i després posar la gespa (que percert, també hi ha empreses a Betxí que en tenen experiència, de fer camps de gespa artificial).

El que ha faltat, i falta, és voluntat política.

Ara, si per a tu intentar el bé per al teu poble i per a la teua gent donant-los faena és tindre una mira estreta, ja no ho entenc. Ja m'ho explicaràs.

Crec que qualsevol persona pot entendre el que demanem. Crec que t'equivoques en els teus arguments traent-los de context i tu si que fent demagògia.

Alfred

^^º^ ha dit...

Aclarir, per possibles malentesos donat els exemples anteriors, que la meua critica es a les teves idees, no a la teua persona.
Pretendre fer creure a la gent que pots obligar a contractar gent del poble, i que les obres les fa gent de fora podent obligar a que la feren treballadors locals quan no es així si em pareix demagògia.
Les subvencions tant del plan ZP com del plan confiança eren per a projectes sencers, com es la remodelació d'un camp de futbol. no crec que es puga pagar la meitat de un projecte d'una part i l'altra meitat d'un altra per a convertir un obra sencera en dues sense incomplir les bases per a les ajudes.
El que demanes, tant en aquestes qüestions com en moltes altres, a mi nomes em pareixen el que en castellà es diu 'un brindis al sol'. Propostes que queden molt be quan no tens responsabilitat de govern, i que no son realitzables quan te les donen. Propostes molt populistes.

Remolar ha dit...

Crec que el següent comentari que fas, és del tot equivocat:

"Pretendre fer creure a la gent que pots obligar a contractar gent del poble, i que les obres les fa gent de fora podent obligar a que la feren treballadors locals quan no es així si em pareix demagògia"

Com et dic, l'alcalde podia cridar, per llei, en la majoria dels projectes, només empreses del poble, cosa que, com saps, no ha fet.

Potser per a tu és "un brindis al sol" pretendre que les nostres empreses es quedaren eixos projectes.

Ara, t'assegure que si jo haguera sigut l'alcalde, eixos projectes els hagueren fet les empreses del poble. I és més, crec que tots els partits haurien estat d'acord.

Alfred

^^º^ ha dit...

Si ets alcalde, i eu fas, i es legal, enhorabona. Si fent-lo com tu dius, dividint projectes majors en mes petits, amb el increment de burocràcia (dos projectes, dos convocatòries...) i amb aquestes mesures no tens cap incompliment en les bases segons les quals et donen la subvenció, amb lo qual la perdries, hem llevaré el barret. Si aconsegueixes, adjudicant les obres a empreses locals (que imagine tindran que valorar si els convé la feina, per que treballen per tota la provincià, no només a Betxí) que contracten nomes betxinencs (que tindran que valorar si son treballadors qualificats per a contractar-los, i si poden ampliar la plantilla per a una obra mes petita, o se valorara des de l' alcaldia?) tindràs tot el meu reconeixement. Peró tinc els meus dubtes que siga així.
I si, prometre coses irrealitzables les considere un 'brindis al sol'. I no parle nomes d'aquestes mesures, com ja et vaig dir.

^^º^ ha dit...

Tant de bo es pogués donar treball a tots els betxinencs, i un treball de qualitat i per molt de temps. Però jo crec que amb les teues propostes no es farà. Tu dius que me equivoque, i jo crec que t'enganyes tu. El temps o dirà.

Remolar ha dit...

Montolio, crec que esta discussió és estèril.

Et torne a repetir que si demanar que les obres que es faran a Betxí les facen les empreses de Betxí (que paguen els impostos a Betxí i que, si penses en alguna d'elles, voràs com la majoria dels seus treballadors són de Betxí), si demanar això no et pareix una cosa raonable, o bé no vols entendre-ho o bé simplement vols negar l'evidència.

Dius que és il·legal? Il·legal és no complir terminis o dir una cosa en el plec de condicions i després fer-ne una altra. I amoral és donar-li un projecte a una empresa que li deu molts diners a l'ajuntament (i a la que s'ha convidat a dit).

I si dius que és il·legal (cosa que no ho és), ja et dic que a Onda ho han fet de la manera que jo expose.

SAlutacions
Alfred