dilluns, 24 d’octubre del 2011

TANATORI


Fa algunes setmanes que al nostre ajuntament va entrar per registre una sol·licitud per tal d'iniciar els tràmits per a la construcció d'un tanatori a Betxí. És més, no només hi va entrar una sol·licitud, sinó que dies més tard se'n va presentar una altra. És a dir, en un poble on fins ara no hi havia tanatoris, es van presentar dos sol·licituds per muntar-los en un lapse de temps de només una setmana. Així són les coses.

De seguida, o podríem dir de forma paral·lela, es va iniciar al poble una recollida de signatures per evitar la construcció dels tanatoris, sobretot des dels carrers on es pretenien ubicar: l'avinguda Sant Josep Obrer i el carrer Virgilio Oñate.

Immediatament, des de l'equip de govern ens vam posar a treballar per intentar arribar a una solució que permetera, per una banda, instal·lar els tanatoris i, per l'altra, evitar el malestar dels veïns afectats directament. I eixa solució és la que va començar a caminar ahir de vesprada, en el ple que vam fer en l'ajuntament.

El que es va portar a terme ahir va ser la suspensió durant un any de l'atorgament de llicències d'activitat i d'obra per a la instal·lació de tanatoris o edificis relacionats amb usos fúnebres en totes la zona urbana. La proposta, afortunadament, va ser aprovada per unanimitat.

Fins ara, les nostres normes urbanístiques no només permetien l'establiment dels tanatoris en el casc urbà sinó que, a més a més, el casc urbà era l'únic lloc permés per a ubicar-los. És a dir, en cap lloc del terme es podien posar tanatoris (cosa que si ens parem a pensar un poquet, no té cap sentit).

Això és el que anem a suspendre, ara, temporalment, exactament durant un any. I això és el mateix que es va fer fa ara 7 anys, justament el 7 d'octubre de 2004. En aquell moment, però, la cosa es va quedar frenada en eixa actuació, i no va acabar de concretar-se la solució integral, que és el que tenim previst fer ara. Per tant, esta suspensió temporal haurà d'anar seguida per una modificació de les normes urbanístiques, en una doble via: en primer lloc per prohibir definitivament la instal·lació de tanatoris en el casc urbà i, en segon lloc, per permetre que s'ubiquen als polígons industrials o en algunes finques rústiques.

Entenem que eixa és la solució a la qual haurem de tendir definitivament. I també pensem que, en el seu moment, l'any 2005, s'hauria d'haver fet tot això, i solucionar el problema per evitar la situació en què ens hem vist en estes setmanes.

Esperem que no tinguem problemes per portar a terme estes accions i que, per tant, els tanatoris puguen instal·lar-se al nostre municipi, però sempre que no estiguen dins del casc urbà.

1 comentari:

r.martinezfr ha dit...

em podries dir quantes signatures es van recollir? o quantes són necessàries perquè es tinguen en compte les propostes ciutadanes?