dimarts, 1 de novembre del 2011

ENS HEM QUEDAT SENSE POIS


Poca broma en la mesura que ha pres la Diputació de Castelló recentment, governada pel Partit Popular: la supressió del POIS (Pla d'Obres i Serveis) per a pobles de més de 5000 habitants. Sí, efectivament, el nostre poble es quedarà, l'any que ve, sense esta subvenció de la Diputació, inversió que era fonamental per als nostres interessos i sobretot per a les nostres comunicacions i infraestructures.

A través d'esta línia de subvencions anualment rebíem una part important del pressupost que hi havia destinat a alguna obra municipal. Enguany, el 2011, per exemple, s'executarà a través del POIS la neteja i millora d'una part de la claveguera de l'avinguda Primer de Maig, en concret el tram que va des dels Cullidors fins a la palmera.

A grans trets, eixe projecte tenia un pressupost d'uns 100.000€, dels quals l'ajuntament pagarà al voltant d'un 55% i la Diputació la resta, és a dir, un 45%. Doncs bé, ajudes per a projectes d'este estil és el que perdrem l'any que ve, amb l'eliminació dels POIS.

Amb esta mesura, la Diputació passarà d'invertir 7,8 milions d'euros en els nostres pobles, com ha fet enguany, a invertir-ne només 3,1. Però això suposa, en essència, només un 2% del pressupost total de la Diputació, és a dir, el restant 98% es destinarà a altres menesters que es consideren "més importants" o més urgents.

No és el moment ara de fer comparatives amb els diners que es gasten en altres projectes multimilionaris, és qüestió de preferències. Però el que sí que reivindiquem enèrgicament és que d'alguna manera s'esmene la decisió presa perquè no només afecta el nostre poble, sinó també les empreses que podrien optar a estos projectes i, per suposat, els treballadors que les executarien. Flac favor al treball farà, l'any que ve, esta decisió.